Building our dream home – de plannen part one

IMG_6193Vanaf dag één van de verbouwing hebben wij voor ons zelf een beeld geschetst van hoe het er (ongeveer) uit gaat zien. Alles is tot in de puntjes besproken en bepaalt. Zo weten we nu al waar de bank komt te staan, wat voor soort keuken er in komt, hoe we de bijkeuken vorm willen geven en ga zo maar door. Al een aantal keer werd mij gevraagd om een kijkje te geven in mijn hoofd; in mijn ideeën. Dat er veel veranderd is nu al wel duidelijk, maar hoe het gaat worden is voor jullie allemaal nog een raadsel. Vanaf vandaag breng ik daar verandering in!

Aan de hand van de schetsen van onze architect Jouke Daane, een plattegrond die ik zelf knutselde en moodboards nemen we jullie mee in ons droomhuis to be. Vandaag deel één: de schetsen en wat er aan vooraf ging… Zijn jullie er klaar voor?

 

Eind mei bezichtigden wij voor het eerst ons huis. Het is een jaren vijftig twee-onder-één-kap woning in mijn geboorteplaats, het Friese Menaam. De locatie, grote tuin, ruimte en lichtinval zorgden ervoor dat ons hart een sprongetje maakte. Toch realiseerden we ons gelijk dat we niet op deze manier in dit huis wilden wonen. De indeling was enorm onlogisch, de ruimtes waren hokkerig en daardoor leek alles heel klein. Al snel waren er plannen voor een flinke aanbouw gesmeed. De aanbouw erbij, de indeling omgooien, een aantal muren eruit en pas dan is het ons droomhuis!

De dag voor we het voorlopig koopcontract tekenden, kwamen we er achter dat de hele aanbouw niet mogelijk was en wij één heel belangrijk detail waren vergeten. Ons idee was om een stuk buitenmuur te slopen en dit met een stalen constructie op te vangen, maar we vergaten even dat het stuk muur op de eerste verdieping en het dak dan naar beneden zouden komen. Oeps! Ik kon wel huilen! Het leek allemaal bijna rond te zijn en nu was er een kans dat het helemaal niet meer door ging, omdat wij niet op deze manier in het huis wilden wonen..

Een uur later stond Jouke Daane, een vriend en architect, in ons huis.  De aanbouw bleek bouwtechnisch inderdaad niet mogelijk te zijn, tenzij we zo’n €100.000,- wilden besteden. Gewoon niet dus. Radeloos vroegen we hem wat we nu moesten doen. We stelden het tekenen van het voorlopig koopcontract uit terwijl Jouke ons huis bekeek. En de moed zonk mij in mijn schoenen. Wat een tegenvaller.

Een week later zaten we weer met Jouke om tafel. Zelf hadden we al van alles bedacht, maar iemand die er echt verstand van heeft kan toch echt net wat meer bleek maar weer. Jouke had vier schetsen mee en na elke schets waren we overtuigd dat die schets het moest worden, haha! Uiteindelijk kozen we ook voor de laatste schets, wat betekende dat de badkamer naar boven ging, beneden alle muren eruit gingen en de zijdeur verplaatst moest worden.

 

CCI26102015_0001

 

Zoals jullie hebben kunnen zien in mijn vorige verbouwingsblogpost is dit inmiddels allemaal gebeurd en staan de muren zoals Jouke heeft getekend. De indeling staat! De wens die we Jouke meegaven was “weg met het hokkerige” en wauw dat is gelukt! De leefruimte is één fijne open ruimte waar nu we nu al heel blij mee zijn!

 

En dan boven.. wat wilden we graag de badkamer naar boven verplaatsen! Maar tsja, die drie slaapkamers waren ook wel fijn. Met geen mogelijkheid hebben we bedacht dat drie slaapkamers en één badkamer boven in dit huis prima kon, maar Jouke gelukkig wel!
CCI26102015

In de vorige indeling was de badkamer beneden een ruimte zonder enig lichtinval van geen eens 2 vierkante meter. Boven is het nog steeds niet een mega badkamer, maar hij is qua grootte verdriedubbeld en we hebben plaats voor een toilet, grote inloopdouche en een wastafel. Meer heb je ook niet nodig toch? Verder behouden we de drie slaapkamers, één grote en twee iets kleinere en krijgen we een heerlijke kastenwand voor al onze kleding! Check, check, check: we love it!

Afgelopen week – terwijl wij negen heerlijke dagen op vakantie waren in het o zo mooie Inzell – heeft mijn vader boven de meeste muren gestuct. Althans het grove werk, voor het uiteindelijke werk gaan we iemand inhuren. (Tips zijn dus welkom!) Boven kunnen we nu de geraamtes ook dicht gaan maken en dan zijn alle ruimtes écht ruimtes. Geen houten jungle meer en een stukje meer huis. Tijd om de keuken en badkamer uit te gaan zoeken!

Onze uitgesproken en niet uitgesproken wensen zijn allemaal vervuld in de schetsen die Jouke voor ons maakte. We zijn hem daar ook enorm dankbaar voor. Zelf hadden we zo veel bedacht, maar dit dus dan net weer niet. Geen muur is blijven staan, maar we hebben dan straks ook eindelijk echt ons droomhuis. Duizend maal dank voor Jouke!

Wat vinden jullie er van? Wordt het wat? #knipoog haha

See you @ Ly-Lifestyle!
Liefs!

Lydia Siderius

Hi! Ik ben Lydia en ik geef jullie graag een kijkje in mijn leven en de verbouwing van ons soon to be droomhuis. In mijn blogs neem ik jullie mee in mijn dromen, droom je zelf gezellig mee?

2 Comments

  1. Wauw! Wat een enorme verbouwing, maar wát wordt het tof! Allemensen, wat een gedoe en stress moet het begin geweest zijn zeg. Succes nog even!!

  2. Ik wordt er een beetje verlegen van, dankjewel! Uiteraard graag gedaan! Ik ben blij dat ik jullie zo heb kunnen helpen. Heel veel succes met het vervolg van de verbouwing. Het wordt prachtig! Ik kom snel weer eens kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.